1 Ιουν 2012

Εφεύρεση «λύνει» τη ζωή των κωφάλαλων

Μία πολύ έξυπνη ιδέα σκαρφίστηκε μία ομάδα Σκωτσέζων προκειμένου να «λύσει» την περιορισμένη και χωρίς πολλές δυνατότητες ζωή των κωφάλαλων ανθρώπων...
Συγκεκριμένα ανέπτυξαν ένα λογισμικό το οποίο «μεταφράζει» τις κινήσεις της νοηματικής γλώσσας απευθείας σε γραπτές λέξεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, η καινοτόμος τεχνολογία η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες στη ζωή των κωφάλαλων ανθρώπων, πιθανότατα θα διατεθεί στην αγορά περίπου σε ένα χρόνο.
Οι κατασκευαστές θεωρούν δεδομένη την επιτυχία της εφεύρεσης τους καθώς η ιδέα αυτή αναμένεται να προσφέρει μεγάλη βοήθεια στα άτομα αυτά να επιτύχουν ακόμη και στον επαγγελματικό χώρο αφού θα τους επιτρέπει να επικοινωνούν ελεύθερα με τους γύρω τους, χωρίς αυτοί να χρειάζεται να είναι γνώστες της νοηματικής.
Ο ηλεκτρονικός «μεταφραστής» βασίζεται σε μια κάμερα η οποία καταγράφει αρχικά τις κινήσεις των χεριών του χρήστη. Τα δεδομένα αυτά στη συνέχεια, αποστέλλονται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή όπου το ειδικό λογισμικό αναλαμβάνει τη «μετάφραση» των κινήσεων σε λέξεις.
Αμέσως μετά ο στόχος των ερευνητών θα είναι να μετατρέψουν το βασικό λογισμικό «μετάφρασης» της νοηματικής γλώσσας, γνωστό και ως Portable Sign Language Translator (PSLT), σε μια εύχρηστη εφαρμογή που θα μπορεί να υπάρχει σε ηλεκτρονικούς και φορητούς υπολογιστές, λάπτοπ, ταμπλέτες, smartphones και άλλες φορητές συσκευές.
ΠΗΓΗ:  http://www.paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου